Evropske vrednosti za mlade – četvrta radionica

07Na četvrtoj radionici projekta „Evropske vrednosti za mlade“ govorili smo o izboru karijere, mogućnostima obrazovanja i volontiranja u Evropskoj uniji. Učenici su koristili publikacije u kojima su predstavljeni najpoznatiji volonterski servisi i programi obrazovanja u EU.

Govoreći o izboru karijere, učenici su diskutovali o profesijama koje odgovaraju njihovom temperamentu, interesovanjima i veštinama. Ukazano im je na mogućnosti profesionalne orijentacije koja pomaže da procene svoje sposobnosti i osobine ličnosti, da definišu svoje profesionalne ciljeve i informišu se o mogućnostima obrazovnih profila i zanimanja.

Učenici su se upoznali sa programima Evropske unije za studiranje, sa posebnim akcentom na Erasmus Mundus program koji nudi do 150 stipendija za studente iz zemalja Zapadnog Balkana. Na taj način ovaj program promoviše dijalog i razumevanje među ljudima i kulturama kroz saradnju institucija i pojedinaca iz EU, ali i ostalih delova sveta. Uz program Erasmus Mundus, EU preko svoje univerzitetske mreže za mobilnost studenata nudi mogućnost razmene studenata na nivou studija za visoku stručnu spremu i postdiplomske studije.

Četvrtu radionicu obeležile su i diskusije o volonterskom aktivizmu i sticanju volonterskog iskustva, kako kod nas, tako i u Evropi, gde se na globalnom nivou volonterskom radu posvećuje ogromna pažnja. Predstavljeni su programi „ Youth in action“, koji nudi mogućnost mladim ljudima da kao volonteri steknu određeno iskustvo u radu i životu u inostranstvu i volonterski servis „Mladi istraživači Srbije“ – letnji međunarodni volonterski kamp koji se realizuje u skoro 90 zemalja sveta.

Advertisements

About pavlovicjelena

Too weird to live, too rare to die.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s