Projekat „Ub OK“-a među najboljima u Srbiji

briselProjekat  „Evropske vrednosti za mlade“ Ubskog omladinskog kluba, realizovan u okviru inicijative „Mladi su zakon“ Ministarstva omladine i sporta, nagrađen je od strane Delegacije Evropske Unije u Srbiji petodnevnim studijskim putovanjem u Brisel. Predstavnica i projekt menadžer UB OK-a, Jelena Pavlović, boravila je u Briselu sa još devet koordinatora udruženja iz različitih delova Srbije koji su se u svojim projektima bavili promovisanjem evropskih vrednosti.

Osnovni ciljevi studijskog putovanja bili su upoznavanje sa zakonodavstvom i institucijama Evropske unije, prilika da predstavnici lokalnih udruženja razmene znanja i iskustva, kao i podsticanje međunarodne i regionalne saradnje i promocija vrednosti na kojima je zasnovana EU.

Studijsko putovanja obeležile  su posete  Generalnom direktoratu za obrazovanje i kulturu, izvršnom ogranku Evropske komisije, gde su učesnici imali priliku da saznaju nešto više o inicijativama mladih, o njihovom učešću u kreiranju omladinskih politika, kao i o uticaju volonterizma na lični i profesionalni razvoj. Učesnici su, zatim, posetili  Evropski parlament i razgovarali sa  Doris Pak, predsednicom odbora Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu, a jedna od glavnih tema bile su mogućnosti za obrazovanje koje nudi program Erasmus +.  U Evropskom ekonomskom i socijalnom komitetu održano je predavanje o ulozi i glavnim aktivnostima EECK-a kroz jačanje uloge organizacije civilnog društva kroz uključivanje u „strukturni dijalog“  u zemljama članicama EU, kao i u drugim zemljama širom sveta. U Misiji Republike Srbije u EU učesnike je dočekao zamenik šefa pregovaračkog tima za Srbiju. Razgovarali su o najvažnijim pitanjima u oblasti evropskih integracija Srbije, a najviše o pregovaračkim poglavljima Srbije na putu ka EU. Pretposlednji dan studijskog putovanja bio je rezervisan za posetu Savetu Evropske Unije i za predavanje koje je ukljucilo opšti pregled na EU iz institucionalne perspektive.

Na ovom studijskom putovanju učesnici su se upoznali i sa različitim organizacijama za mlade koje promovišu saradnju među mladim ljudima u svetu, kao što su organizacije Youth for Exchange and Understanding i European Youth Forum.

Pored zvaničnih poseta, učesnicima je organizovana i poseta Brižu, gradiću u Flandriji, čiji se istorijski centar nalazi na listi UNESCO-a. Posetili su najznačajnije znamenitosti, kao što su Bogorodičina crkva, Gradska većnica izgrađena u gotičkom stilu, muzeji sa značajnom kolekcijom srednjovekovne i moderne umetnosti i uživali u arhitekturi I kanalima Briža.

Prema Jeleninim rečima, ovo studijsko putovanje je bilo veoma korisno, kako za proširivanje znanja o EU, tako i  za razmenu iskustava predstavnika lokalnih udruženja i njihovu dalju regionalnu saradnju u budućim projektima.

Advertisements

About stF1

I'm worse in what I do best and for this gift I feel blessed.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s