Počela realizacija projekta „ECO SUPPORT“ Ubskog omladinskog kluba, u okviru inicijative „Mladi su zakon“

SDC18522

U sredu, 22. oktobra, u prostorijama gimnazije “Branislav Petronijević“ u Ubu, otpočela je realizacija projekta “ ECO SUPPORT“ u okviru inicijative „Mladi su zakon“, a uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i resurs – centra za kolubarski okrug „Dobri ljudi“ iz Valjeva. Projekat će realizovati aktivisti udruženja Ubski omladinski klub.

Cilj uvodne radionice jeste upoznavanje učesnika, učenika gimnazije, sa temama usko vezanim za sam projekat. Želja nam je bila da pre svega projekat valjano predstavimo i promovišemo, a da mlade volontere motivišemo za preduzimanje inicijative u lokalnoj zajednici sprovođenjem zajedničke akcije i podsticanjem kreativnog duha.

Nakon predstavljanja realizatora – predstavnika Ubskog omladinskog kluba, usledila je igrica Krug osećanja, kratka forma u obliku performansa koja ima za cilj predstavljanje učesnika i dedramatizaciju radnog ambijenta. Zabavili smo se i upoznali kroz igru i smeh.

SDC18519

Nakon uvodnog dela, usledila je diskusija na temu motivacije. Kroz panel diskusiju, nastojali smo da sagledamo koji motivi pokreću mlade na rad, kao i  na preduzimanje inicijative i na sam akt volontiranja. Iznenadili smo se količinom pozitivnih argumenata koje su volonteri izneli. Mnogi od njih naveli su da ih je projekat privukao aktuelnošću same teme. Neki od motiva bili su i želja za solidarnošću i pomoći sugrađanima posle poplava, kao i to da se majska prirodna katastrofa ne sme zaboraviti. Činjenica je da je prošlogodišnji projekat „EVROPSKE VREDNOSTI ZA MLADE“,koji je realizovan upravo u ovoj skoli,bio jako uspešan i da su pozitivna iskustva u ovom slučaju bila presudna za prijavljivanje volontera za novi projekat. Uz diskusiju je pušten kratak video na temu motivacije i preduzetničkog duha.

SDC18532

Treći deo radionice sproveden je na temu komuniciranja. Nastojali smo da davanjem konkretnih teza izdvojimo i naglasimo koje su premise uspešne komunikacije i procesa komuniciranja uopšte. Istakli samo da je, vrlo često, najbitnije da pitanje bude formulisano na koncizan, jasan i adekvatan način. Pogledali smo video šaljivog sadržaja na temu komunikacije.

Konačno, kako projekat „ECO SUPPORT“ pre svega za predmet ima aktuelne ekološke teme, odlučili smo se da volontere upoznamo sa osam Milenijumskih ciljeva za razvoj Ujedinjenih Nacija. Uz kratak istorijski osvrt i kontekst, posebnu pažnju posvetili smo sedmom cilju koji se bavi ekološkom održivošću.

SDC18544SDC18541SDC18548

Volonteri su pogledali i video u kojem se govori o značaju i upotrebi solarnih kolektora u oblastima gde su najpotrebniji. Između ostalog, upravo su njihova adaptacija i primena planirani kao glavni adut u pomoći nejugroženijima u ubskoj opštini nakon razornih majskih poplava.

SDC18521

Realizatori: Ivan Cvetković i Jelena Pavlović

Advertisements

About pavlovicjelena

Too weird to live, too rare to die.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s