Evropske vrednosti za mlade

Krajem septembra i početkom oktobra ove godine u prostorijama Gimnazije “Branislav Petronijević“ u Ubu realizovaće se projekat Ubskog omladinskog kluba “Evropske vrednosti za mlade“.  Ovaj projekat osmišljen je sa ciljem da pomogne budućim mladim liderima da se bolje upoznaju sa samom Evropskom unijom, njenim institucijama, načinima rada i saradnje i procesom integracije Srbije u EU.

plakat2
Cilj ovog seminara je da se budućim studentima objektivno i nepristrasno predstavi važnost poznavanja funkcionisanja EU, daljih integracija, ali i da se upoznaju sa studentskim aktivizmom u zemlji koja je postala kandidat za članstvo u EU. Uz pomoć specijalnih info-paketa koji će se sastojati od nekoliko različitih brošura i sadržati informacije o  programima mobilnosti Evropske unije kao što su Mladi u akciji, Ceepus, Euroweb, Comenius, Erasmus Mundus, Basileis, Joineu-EE i Leonardo Da Vinci mladima će biti omogućeno da sagledaju mogućnosti EU u cilju kontinuiranog rada na svom profesionalnom usavršavanju.

Planirano je da se učenicima Gimnazije “Branislav Petronijević“ i Tehničke škole “Ub“ održe prezentacione radionice i stručna predavanja na kojima će biti upoznati sa istorijom Evropske unije, institucijama, procesu pridruživanja i poziciji Srbije u tom procesu  nakon čega će  zainteresovanim učesnicima biti pružena prilika da u petodnevnom radu prošire svoje znanje o Evropskoj uniji. Oni će, prema konceptu vršnjačke edukacije, pokazati svoje edukatorske veštine u simulaciji radionice koju će održati vršnjacima u svojim školama i tako im prenositi stečeno znanje. Paralelno sa održavanjem radionica biće raspisan konkurs za najbolji sastav na temu „Budućnost mladih u Evropskoj uniji“.

Završni deo projekta je takmičenje u vidu kviza, koje će okupiti učesnike i školske timove u Svečanu salu Gimnazije, gde će, uz prisustvo medija, timovi moći neposredno da pokažu rezultate svog rada na ovom projektu. Istom prilikom će biti predstavljeni najbolji radovi na temu „Budućnost mladih u Evropskoj uniji“.

S obzirom na to da trenutno među srednjoškolcima ima mnogo stereotipa o EU i da su često pod uticajem političkih dešavanja, oni ili idealizuju EU ili je sagledavaju u veoma negativnom svetlu, odnosno smatraju da će se odmah po ulasku zemlje u  EU živeti bolje ili da će način života u Srbiji koji poznaju potpuno nestati. Projekat „Evropske vrednosti za mlade“ ima za cilj da euro – skepticizam svede na najmanju meru, odnosno pomogne mladima da nepristrasno i realno sagledaju evropske vrednosti,  ali i da podigne svest mladih o procesu evro – integracija i poveća nivo informisanosti mladih u opštini Ub o mogućnostima za mobilnost mladih. Pored toga, projektom će se nastojati da se poboljša sliku o našem gradu kao mestu gde postoje mogućnosti za omladinski aktivizam, sticanje neformalnog obrazovanja i razvoj lokalne zajednice.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s