Lokalni akcioni plan za mlade

Tim za izradu LAP

Stefan Jevtić, Jelena Matović i Marko Gaćinović na treningu za izradu LAP

Aktivnosti koje je Opština Ub sprovodila u prethodne dve godine na planu poboljšanja položaja mladih, dobile su formalizaciju u vidu usvojenog Lokalnog akcionog plana za mlade, koji je potvrđen na sednici SO Ub i u čijoj izradi su aktivno učestvovali predstavnici Ub OK-a.

Lokalni akcioni plan za mlade kao strateški dokument obavezuje lokalne samouprave da obezbede plansko i dugoročno zadovoljenje potreba mladih; kreiranje inovativnih mera i usluga prilagođenih stvarnim potrebama mladih u lokalnoj sredini (npr. akcioni planovi za decu, omladinsko preduzetništvo, strategija za razvoj zdravlja mladih, zapošljavanja, itd.); ekonomičnije korišćenje postojećih resursa (materijalnih, tehničkih i ljudskih); napređenu saradnju, kroz umrežavanje lokalnih institucija i organizacija; ekonomičnije i efikasnije trošenje opštinskog budžeta namenjenog omladinskim programima; mogućnost uspešnog korišćenja alternativnih izvora finansiranja. Na taj način smo započeli aktivniju brigu o mladima uvidevši da su mladi resurs koji može da pokrene ovu sredinu i učini je boljim mestom za život, istakao je Krsmanović.

Za svaku lokalnu samoupravu, proces praćenja i procene sprovođenja Loklanih akcionih planova je od suštinskog značaja, jer se kroz ovaj proces dobija stvarni prikaz rezultatata koji su postignuti na polju omladinske politike – prate se rezultati rada Kancelarija za mlade i drugih aktera i unapređuje kvalitet rada na lokalnom nivou.

Proces izrade Lokalnog akcionog plana za mlade (LAP) iniciran je i vođen u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta (MOS). Ključni lokalni akteri omladinske politike bili su uključeni u proces izrade Lokalnog akcionog plana za mlade, počev od faze planiranja pa do faze definisanja realizacije naznačenih upravljačkih aktivnosti. Sve javne i privatne zainteresovane strane koji žive i rade na teritoriji Opštine bile su zadužene za opštu elaboraciju Lokalnog akcionog plana za mlade, dok su stručne strane okupljene u Radnu grupu i koordinacioni tim učestvovali u izradi LAP-a.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s